Vitamini i minerali


Vitamini su skupina organskih spojeva koji našem tijelu trebaju u vrlo malim količinama, ali bitno utječu na naše zdravlje. Minerali se nalaze u stijenama i metalima, no prisutni su i u živim bićima gdje imaju važnu funkciju u mnogim metaboličkim procesima.

VITAMINI

Vitamini sudjeluju u brojnim metaboličkim procesima, uključujući:
  • Rast i obnovu tkiva i organa.
  • Iskorištavanje hranjivih tvari
  • Iskorištavanje hranjivih tvari
  • Funkcioniranje imunonosnog , živčanog, cirkulacijskog i hormonalnog sustava.
 Vitamini se dijele u dvije skupine:
  1. Vitamine topive u masti (A, D, E, K)
  2. Vitamine topive u vodi (B skupina i vitamin C)
Pomanjkanje bilo kojeg vitamina, osobita ako je dugotrajno, može uzrokovati razne bolesti.

- Vitamini topivi u vodi raspadaju se u vodi i nemogu se pohraniti u tijelu, već se svaki dan moraju unijeti hranom. Njihov se suvišak jednostavno izlučuje iz tijela.
- Vitamini topivi u masti (osim djelomično vitamina D i K) dobivaju se iz hrane, ali se njihov suvišak pohranjuje u jetri. Stoga i njih treba redovito unositi u organizam kako bi se zadržale tjelesne rezerve.

Prekomjeran unos neih u masti topivih vitamina, osobito A i D (što može biti poslijedica uzimanja nadopune), veoma je opasan i može uzrokovati trovanje.

MINERALI

Minerali se nalaze u stijenama i metalima, no prisutni su i u živim bićima gdje imaju važnu funkciju u mnogim metaboličkim procesima.

Neki minerali, posebno kalcij i fosfor, prisutni su u ljudskom tijelu u večim količinama, uglavnom u kostima i zubima. Drugi primjerice željezo, jod, natrij i kalij, pojavljuju se u vrlo malim, ali zato prijeko potrebnim količinama.

Minerali koji su našem tijelu potrebni u veoma malim količinama nazivaju se elementima u tragovima. Njihovo pomankanje, jednako kao i pomankanje vitamina, uzrokuje određene simptome i bolesti koje se mogu razvijati duže vremena. U nekim su slučajevima poslijedice pomankanja veoma složene. Nastaju izravno, tj. zbog nedovoljnog unosa, slabe apsorpcije ili kojega drugog poremečaja u organizmu.

Minerali sudjeluju u mnogim metaboličkim procesima, izravno ili neizravno. Neki imaju antioksidantsko djelovanje, drugi su potrebni za djelovanje vitamina, hormona i enzima (supstancije koja ubrzavaju kemijske reakcije). Tek je u novije vrijeme otkrivena važnost minerala za ljudsko tijelo, iako nam je njihova funkcija u organizmu manje poznata od funkcije vitamina.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.