Zdrava prehrana

Zdrava prehrana podrazumjeva pravilan unos namirnica u organizam. Unosom pravilnih namirnica naš organizam će biti zahvalan na tome i omogućit će kvalitetan rad svih organa.
Što je izrazito bitno da bi šmršavili i održali kilažu na željenoj razini.

Pravilna prehrana podrazumjeva unos sljedečih sastojaka:





  • Slastice i masnoće
  • Mliječni proizvodi, mesni proizvodi i riba
  • Voće i povrće
  • Žitarice
Slastice i masnoće:

- u ovu kategoriju spadaju slatkiši, voćni sokovi, razni namazi, ulje, masnoće od mesnih proizvoda i slično.
 Pošto je bitno u organizam unjeti male količine ovih namirnica, dobro im je inteligentno pristupiti prilikom konzumiranja.
- koristite voćne sokove s minimalnom količino šečera, namaze sa što manjim postotkom masti, ulje u hranu dodavajte na kapaljku...

Mliječni proizvodi, mesni proizvodi i riba:

- u kategoriju mliječnih proizvoda spadaju jogurti, vrhnje, sirevi, mlijeko. Potrbno je svakodnevno unositi u organizam neke od ovih namirnica, pošto su sastavljene od sastojaka koji su bitni za ispravan rad organizma.
Prije kupnje izaberite one s manjim postotkom masti. Mlijeko umjesto s 3,2% izaberite ono s 0,9%masti.
- u kategoriju mesnih proizvoda spadaju piletina, svinsko meso i ostalo, te riba.
Prilikom pripravljanja mesa nastojte skinuti kožu i masnije djelove prije pečenja. Mesni proizvodi u sebi sadrže proteine koji su neophodni za pravilan rad organizma.
- Ribu bi trebali konzumirati u što većim količinama, preporuka je koristiti ribu 3 - 5 puta tjedno, a najbolje kao zamjenu za mesne proizvode. Riba je lakše probavljiva od mesnih proizvoda, te sadrži Omega 3 masne kiseline koje su neophodne za pravilan rad organizma.

Povrće i voće:

- sadrži velike količine vode, vitamina i minerala, te vlakana. Minimalni dnevni unos bi trebao biti svaki dan po jedna namirnica, a odlično bi bilo konzumirati voće i povrće kao zamjenu za među obroke.

Žitarice:

-  u žitarice spada tijesto, kruh, riža...Žitarice su bogate ugljikohidratima, te je potrebno na dnevnoj razini minimalno dvije porcije bogate žitaicama(za bolje rezultate prilikom mršavljenja, žitarice izbjegavati kao zadnji obrok u danu).
Žitarice će našem organizmu omogućiti energiju neophodnu za obavljanje dnevnih zadataka.

Nabrojane namirnice sadrže sljedeće:

  • Masti
  • Bjelančevine
  • Proteine
  • Ugljikohidrate
  • Vlakna
  • Vitamine i minerale
  • Vodu
Organizam bez ovih sastojaka nije u stanju pravilno raditi. Te je stoga potrebno svoju prehranu rasporediti da svakodnevno unosimo u svoj organizam navedene sastojke, pravilno raspoređene po obrocima.

Dali će naš organizam raditi bez svih sastojaka?

Naravno da hoće!
Ali bez svih sastojaka koje zdrava prehrana podrazumjeva,neće raditi na onoj razini na kojoj bi mogao ukoliko bi se hranili zdravo!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.