Kako se riješiti "jastučića" na bokovima

Dobili smo pitanje od jedne naše čitateljice putem komentara, s kojim vjerovatno ima problema dosta naših čitatelja, koji se muće sa prekomjernom težinom.

Tako da smo po tom pitanju odlučili napisati poseban članak, jer u komentaru nema dovoljno mjesta za za kvalitetan odgovor. Pitanje je bilo slijedeče:

"imam 17 godina, visoka sam 164cm i imam 54kg, u posljednjih godinu dana sam natukla 4,5kg i sada nikako da ih se riješim, a dijete ne podnosim. nedavno sam počela vježbati, ali ne znam kako da se riješim tako zvanih "jastučića" na bokovima i bedra su mi u usporedbi sa doljnjim dijelom ogromna, dali to nekako mogu promijeniti??"
Krenimo sa razlozima zbog ćega nastaju jastučići na bedrima s kojima ima problema i muški i ženski rod:

1. NEPRAVILAN RASPORED OBROKA

- Jedan od glavnih krivaca za jastučiće na bedrina je vaš nepravilan raspored obroka. Prilikom toga vi vašem organizmu šaljete signale da neće redovno dobivati pogonsko gorivo (hranu). Stoga naš organizam počinje funkcionirati tako da se uplaši da neće dobiti svoje gorivo onda kada mu treba i onda organizam pođe sa skladištenjem hrane, tako da u slučaju da ne dobije hranu na vrijeme, da može normalno funkcionirati.
- Tako dolazi do začaranog kruga u kojem naš organizam pođe skladištiti rezerve i onda kada to nebi trebao, što između ostalog dovodi i do jastučića na bokovima.

RIJEŠENJE ZA OVAJ PROBLEM JE:

 Pobrinite se da svoje obroke rasporedite na minimalno 3 obroka dnevno, a bilo bi najbolje na 5 jako malih i pravilno raspoređenih obroka tokom cijelog dana.
- Počevši od doručka naravno, koji nikako nesmijete preskočiti!!!

2. MASNA HRANA I PRETJERAN UNOS UGLJIKOHIDRATA

- Naš organizam kao pogonsko gorivo večinom koristi masti i ugljikohidrate.
- Jastučići koji su stvoreni na bedrima su masno tkivo, koje se nataložilo tokom vremena zbog vašeg krivog pristupa prehrana. Stvoreno je kao od strane organizma kao "Zlatna rezerva".
- Prioritetno pogonsko gorivo organizma su ugljikohidrati, tako da organizam prilikom pretjeranog unosa ugljikohidrata ne dira nataložene masti, nego koristi unesene ugljikohidrate kao pogonsko gorivo. 

 RIJEŠENJE ZA OVAJ PROBLEM JE: 

Natjerati organizam da pođe koristiti masti za pogon organizma. 
To ćemo postići tako da smanjimo unos ugljikohidrata na najmanju moguću mjeru. Stoga organizam neće imati drugog izbora i morati će kao pogonsko gorivo početi koristiti nataložene masti, kojih napretek ima na bedrima "jastučići". Što će s vremenom dovest do smanjenja i nestajanja jastučića na bedrima, jer će organizam za pogon početi koristiti nataložene masti umjesto ugljikohidrata (kojih ćete smanjiti unos, tako da organizam neće imati drugog izbora).
- Obavezno u svoj raspored ubacite fizičku aktivnost, šetnje od minimalno 30 minuta dnevno, jogging, vožnja biciklom...Jer su to aktivnosti koji ubrzavaju vaš metabolizam i sagorijevaju masno tkivo.

Osobno sam shvatio da su mi se pojavili tako zvani "jastučići", te sam ih napao gore navedenim pristupom. Moram priznati da su počeli nestajati. Izbacio sam kruh iz prehrane. Tu i tamo pojedem nešto iz pekare, ali nikako u večernjim satima, ali bih naglasio da več mjesec dana ne kupujem kruh i nemam ga u stanu, te mjesec dana ne jedem tjestenine, krumpir (što su sve ugljikohidrati)...
Organizam za prailno funkcioniranje treba ugljikohidrate, stoga ih ja i unosim u jako smanjenim količinima kros vrhnje, jogurte, mlijeko...pogledajte na ambalaži od jogurta, mlijeka...i vidjet ćete da sadrže ugljikohidrate, a te količine su dovoljne dok se borite sa uništavanjem jastučića.


Nemojte očekivati neke drastične promjene u roku od tjedan ili dva, jer vaš organizam je stvarao jastučiće mjesecima i godinama. Stoga za smanjivanje istih si trebate dati dovoljno vremena, pozitivne i vidljive pomake možete očekivati realno u roku od dva tjedna na više.
- Nemojte dnevno mjeriti obujam struka, jer ćete pasti u bedaru, nego pođite pratiti nakon dva tjedna i onda izmjerite obujam struka jednom tjedno (recimo svaku nedjelju).

1 komentari:

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.