Muči vas salo na trbuhu i poveći struk?


Muči vas salo na trbuhu i poveći struk? To je još moguće progutati ukoliko ne vodite brigu o prehrani i ne vježbate. Dok u suprotnom, a to je ukoliko vodite brigu o prehrani i vježbate, može biti svojevrsna noćna mora. Smatrate da radite sve kako treba, al opet to salo na trbuhu i struh nikako da nestanu.

Ukoliko ništa ne poduzimate po pitanju da smršavite, tada je razlog jasan kao noć. U suprotnom izaziva poprilične frustracije. Znate da mršavite, jer vaga pokazuje tako, ali salo na trbuhu i poveći struk su i dalje tu. Sjedite, razmišljate, ali nikako da dođete do odgovora kako riješiti taj problem. Koliko god da smršavite salo na trbuhu i poveći struk su i dalje tu.

IAKO SE STVARI ČINE CRNIMA, ONE NISU TAKO CRNE KAKVIMA SE ČINE

Naravno ovo podrazumijeva to da radite na tome kako smršaviti, to jest da radite promjene na bolje u prehrani te po mogućnosti da vježbate.

Koliko god se stvari činile crnima. Vjerovali ili ne, vi skidate salo sa trbuha i smanjujete struk. Možda vam se ne čini tako, ali u stvarnosti je to tako.

VJEROJATNO SE ONDA PITATE ZAŠTO IMATE SALA NA TRBUHU I POVEĆI STRUK

Vi kada poduzimate "pravilne" korake za skidanje kila. Onda, dok god to radite duže vrijeme vi mršavite, topite salo (na rukama, nogama, na trbuhu, oko struka...), ali to se događa proporcionalno. Odnosno nešto malo više gubite sala na rukama i nogama, a nešto malo manje na trbuhu i u struku.

Iako tu treba navesti činjenicu da gotovo svi koji žele smršaviti, kreču na svoj put sa više sala na trbuhu i sa većim strukom, od ostatka tijela.

ZAŠTO JE TO TAKO?

U slučaju da ne vježbate, a orijentirali ste se samo na prehranu. Vi ustvari opet prakticirate fizičku aktivnost, jako rijetki ne, ali velika većina da.
Sad se sigurno pitate kako to, kad znate da ne vježbate. To se odnosi na hodanje, koliko god mizerno zvučalo, to je fizička aktivnost, koju gotovo pa svatko prakticira. Netko manje, netko više, ali činjenica je da skoro svi hodate. Bar do frižidera, ako ništa drugo.

Obratite pozornost dok hodate koji dijelovi tijela se najviše gibaju. To su ruke i noge, dok je trbuh i stuk jako malo zastupljen. Zbog toga ti dijelovi troše najviše energije te se tu gubi najviše sala, odnosno općenito ga ima najmanje.

Stoga i kada se ne vodi briga o skidanju kila, na tim dijelovima (ruke i noge) ima najmanje sala, a isto tko na trbuhu i u struku općenito ga ima najviše. Pogledajte osobe koje imaju izrazito puno viška kilograma, pa će vam sve biti jasno.

ŠTO AKO VJEŽBATE

Većina osoba koje vježbaju se orijentira na ruke i noge, odnosno aktivnosti u kojima su ti dijelovi najzastupljeniji. Trčanje, vožnja bicikla, plivanje, čak i razni fitnes programi zastupaju najviše ruke i noge, ali minimalan naglasak stavljaju na struk i trbuh.

Znam osobe koje idu tri puta tjedno u teretanu i rade sa utezima, ali opet imaju problema sa salom na trbuhu. Kroz razgovor sam došao do toga da ne pridaju nikakvu važnost vježbama za taj dio tijela. Odnosno, ne rade ništa po tom pitanju, s tim da ne rade niti aerobni trening (trčanje, vožnja biciklom, plivanje...).

Da se razumijemo, sve te aktivnosti dovode do skidanja sala na trbuhu i na smanjenje struka. Dugoročno i konstantno prakticiranje aerobnih treninga će dovesti da se riješite problema sa trbuhom i strukom. Stvar je u tome što aerobnim trenizima stavljate prioritet na neke druge dijelove tijela. Koji će onda shodno tome najbrže sagoriti salo. Tim će se gubiti salo na trbuhu i smanjivat ćete struk, ali nešto sporije. U najboljem slučaju će se to odvijati proporcionalno, ali ukoliko ste ušli u sve to sa podosta većim trbuhom i strukom, to dvoje će kaskati za ostalim dijelovima tijela.

Imati ćete osjećaj da brže skidate salo sa ruku i nogu, ali kako ste u početku imali najmanje sala na tim dijelovima tijela, to je sasvim normalno. Samo što to dovodi do krive percepcije.

KAKO SAM ZNAO DA SAM SMRŠAVIO U TRBUHU I STRUKU

I sam sam imao dosta nedoumica po pitanju toga. Radio sam na poboljšanju prehrane, ubrzao sam metabolizam, a usto sam i minimalno tri puta tjedno išao trčati te je vaga uredno pokazivala sve manje i manje. Imao sam određenih zastoja s vremena na vrijeme, ali u normalnim razmacima od po tri mjeseca sam uredno svaki put imao manje kila od prije tri mjeseca. Nije samo vaga govorila u prilog tome, nego su i drugi počeli primjećivati promjene na bolje, najviše oni koje nisam vidio neko vrijeme.

Uz sve to sam imao dojam da se po pitanju trbuha ne događa ništa, a jastučići u struku su isto tako pokazivali drugačije rezultate od očekivanog.

Onda se desilo sasvim slučajno da sam obukao jednu majicu, koja mi je prije bila uz tijelo te uvidio da mi više nije uz tijelo. Što je govorilo u prilog tome da skidam salo sa trbuha i da se smanjuje struk.

KAKO UBRZATI SKIDANJE SALA SA TRBUHA I SMANJITI STRUK

Pošto su ta dva dijela najmanje zastupljeni te su uglavnom najproblematičniji, tako se onda prema njima treba i postaviti.

Da bi ubrzalo skidanje sala sa tih dijelova potrebno je ubaciti vježbe za taj dio. Aerobne aktivnosti će dugoročno dovesti do rješenja tog problema, ali ukoliko želite ubrzati proces. Tada je neophodno da posvetite dodatnu pažnju vježbama za te dijelove tijela, jer treba nadoknaditi propušteno.

1. Dobre vježbe su trbušnjaci, koje u početku ne morate raditi tako da se podižete do kraja, nego je dovoljno da se podignete 20 - 30 cm od poda. Za početak radite dvije serije od 10 trbušnjaka s pauzom između ponavljanja od 20 - 30 sekundi, a onda s vremenom to podižite dok ne dođete do pet serija po 10. Svaka dva tjedna dodajte po jednu seriju dok ne dođete do pet serija po 10 trbušnjaka.

Što se tiće trbušnjaka je poslije poželjno ubaciti vježbe da se 10 puta dižete u jednu strana, a deset puta u drugu.

Prva serija se dižete ravno - druga serija u desnu stranu - treća serija ravno - četvrta serija lijevo - peta serija ravno.

2. Druga vježba je da legnete na leđa i podižete stražnjicu. Vrijedi isto pravi kao za trbušnjake.

3. Još jedna dobra vježba za jačanje trbuha i struka su sklekovi. Vrijede ista pravila kao za trbušnjake i za leđa.

4. Stanete ravno te se spuštate deset puta u jednu stranu i vratite se natrag, onda ponovite spuštanjem na drugu stranu. Ruke držite opušteno.. Ovo je poželjno izvoditi što sporije za što bolji učinak.

5. Stanete ravno i spuštate gornji dio tijela prema dole te se dižete prema gore. Što sporije to bolje i noge moraju biti cijelo vrijeme u ravnom položaju.

6. Legnete na leđa, ispružite noge te ih ispružene podižete.

Od kad sam počeo sa ovim vježbama, uočio sam drastične promjene u topljenju sala sa trbuha te da sam počeo drastično smanjivati struk. Stoga nije na odmet ubacivanje istih u pod obavezne svakodnevne aktivnosti.

ZAKLJUČAK

Ukoliko ste već pročitale neke od savjeta kako smršaviti i prakticirate ih redovno. Tada vi skidate salo sa trbuha. Možda nešto sporije nego što ste očekivali, ali promjene na bolje se sigurno događaju.

Da bi popravili stvari na bolje te da počnete brže skidati salo sa navedenih područja prakticirajte navedene vježbe. S tim da ne očekujete prve rezultate već sutra, jer ih neće biti, ali će ih definitivno biti u nekom razumnom roku od 3 - 6 mjeseci!

Ove vježbe zahtijevaju 10 - 20 minuta vašeg vremena. Najbolje ih je provoditi svakodnevno. Osobno ih provodim ujutro kada se probudim. Po mogućnosti ih prakticirati svakodnevno.

1 komentari:

  1. Anonimno20:21

    najkorisnija vjezba za ovo je hodanje uzbrdo, ovo je provjereno bolje od svega. bio sam svjedok da decko sa 6-8 sati treninga dnevno ima ovaj problem. samo mu je ovo pomoglo. u teretani namjestite traku na najvisi uspon i samo hodajte! ali cim cesce po minimalno 30 min

    OdgovoriIzbriši

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.