Pravilan raspored obroka

Pravilan raspored obroka ovisi o vašem rasporedu života. 
- Jer ne rade svi ljudi od 07:00 - 15:00, neki rade i u noćnim smjenama...bla, bla, bla... Bravo ja, zanimljivo kako nekad znam biti mudar... :D

Raspored obroka je jako bitan, što zbog pravilnog funkcioniranja organizma, a što zbog skidanja nepotrebnih masnih naslaga na tijelu.
- Pravilnim rasporedom ubijamo dvije muhe od jednom, manje kila i rad organizma na najvišem nivou tokom cijelog dana. Što će smanjiti stres, dati dodatno energiju i motivaciju da se ispune zadani ciljevi .

Nije raspored obroka za sve isti, postoje 3 kategorije, o one su :
  • Osobe koje žele smršaviti uz vježbanje
  • Osobe koje žele smršaviti bez vježbanja
  • Osobe koje zanima samo pravilan raspored obroka
    (odnosi se i za prve dvije skupine)
1. Osobe koje žele smršaviti uz vježbanje 

Ako u svom programu imate obavezan termin za fizičke aktivnosti kao trčanje, ples, hodanje, jogu... i ostalo,  tada morate izbjegavati obrok u periodu 2 sata prije početka vježbanja.
- Osnovni razlog za ovo je to, što ukoliko jedete netom prije aktivnosti dolazi do problema u organizmu za vrijeme same aktivnosti. Dovodi do otežanog izvođenja aktivnosti i nepotrebnog prenaprezanja koje otežava svaku fizičku aktivnost, a ne donosi nikakvu korist.


2. Osobe koje žele smršaviti bez vježbanja

Ukoliko imate pristup za mršavljenje bez uključene fizičke aktivnosti. Tada ne morate obračati pozornost na taj detalj, koji imaju osobe koje su se odlučile i za fizičku aktivnost, a to je obrok 2 sata prije početka s vježbom.

3. Osobe koje zanima samo pravilan raspored obroka
Pravilan raspored obroka je slijedeći:
  • Doručak kao prvi obrok se treba prakticirati odmah nakon buđenja. Njega nikako ne treba preskakati, jer je jako bitan, da se prilikom večere nebi prejedali radi nedostatka kalorija koje nisu unesene u jutarnjim satima.
- Ukoliko vaše radno vrijeme kreće u jutarnjim satima, tada nek vaš prvi obrok bude nešto obilniji. To će omogućiti dovoljne količine energije za rad.
  • Ručak bi bilo jako dobro kada ne biste odradili tek u 16 ili 17 sati, najbolje bi bilo odraditi ga u vremenu od 13 - 14 sati. Potrebno je ručak odraditi opušteno i bez žurbe, te pazeći da se pravilno unesu svi sastojci potrebni za pravilan rad organizma.
- Ručak kada je odrađen u ranim satima vam neće ostaviti prostora za prejedanje za večeru. Jer ćete tada i večeru morati pomjeriti. Što je izrazito pozitivno u naumu da se pravilno rasporede obroci.
  •  Večerati obavezno 4 sata prije spavanja. Jer je organizmu u prosijeku potrebno baš ta 4 sata da bi obradio ono što je uneseno prije spavanje.
- Večera mora biti lagana, bez i malo masti, a sa što više voća i povrća.

Između svakog obroka ubacite lagani međuobrok, tek toliko da zavarate glad. Jer tada će vam se manje tražiti hrane prilikom glavnih obroka. Te ćete tako jesti ravnomjernije i zdravije.

4 komentari:

  1. Anonimno19:09

    ovo mi se svidja :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimno17:00

    Ovako.
    Naisla sam na 1 gresku: "Večera mora biti lagana, bez i malo masti, a sa što više voća i povrća. "
    Veceraa nikako! ne sme sadrzati voce ukoliko neko zeli pravilnu ishranu.
    Jer voće sadrzi saharozu (secer) koja se u kasnim satima ne preradjuje, tako da onda bolje odmah pojedite omiljeni slatkis, bice lepsi dezert.
    Takodje se ne savetuje vecera nakon 18-20h jer zeludac tada slabije vari :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimno06:10

    Istina

    OdgovoriIzbriši

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.