Vitamin E


Vitamin E se sastoji od skupine spojeva topivih u masti, tzv. tokoferola, koji se nalazi u različitim namirnicama.

U dobre izvore ovog vitamina spadaju:
  • Orašasti plodovi i sjemenke,
  • biljna ulja,
  • zeleno povrće,
  • jaja,
  • integralne žitarice,
  • žitne pahuljice,
  • mahunarke,
  • sojini proizvodi i 
  • margarin.
Vitamin E sudjeluje u održavanju zdravlja crvenih krvnih stanica i staničnih stijenki te u suzbijanju infekcija. Ima određenu funkciju u zgrušavanju krvi. Dokazano je da ima antioksidativno djelovanje i smatra se da štiti od ateroskleroze, nekih vrsta raka, moždanog udara i srčanih bolesti.

Do pomanjkanja dolazi vrlo rijetko, no niska razina ovog vitamina uzrokuje nezdrav izgled kože i kose i pridonosi nekim drugim poremečajima.
-->

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.