Vitamin A topiv je u masti i ima važnu ulogu održavanju zdravih epitelnih slojeva kožen i stanica - tjelesnih zaštita za štetna sredstva iz okoline.
- Vitamin A jača imunosnu reakciju, potičući stanice u borbi protiv infekcija i tumora.
- Potreban je za proizvodnju radopsina ili očnog purpura, tj. fotoosjetljivog pigmenta prijeko potrebnog za vid pri slabom svijetlu.
- Žuto i narančasto voće i povrće.
- Zeleno povrće.
- Jaja.
- Punomasni mliječni proizvodi.
- Margarin.
- Jetra.
- Riblja ulja.
Pomanjkanje vimamina A uzrokuje:
- Noćno slijepilo i propadanje sluznica. Simptomi su vrlo suha koža i česte infekcije uha i dišnih puteva.
- Dugotrajno pomankanje vitamina A u djetinjstvu uzrokuje zaostali rast i kasno sazrijevanje.
- Odrasle osobe kojima manjka ovaj vitamin, pate od slabosti i gubitka težine.
- Redovit unos vitamina A (zajedno sa vitaminima C i E) veoma je važan za prevenciju pogoršanja vida povezanu sa starenjem.
0 komentari:
Objavi komentar