Vitamin A


Vitamin A topiv je u masti i ima važnu ulogu održavanju zdravih epitelnih slojeva kožen i stanica - tjelesnih zaštita za štetna sredstva iz okoline.
  • Vitamin A jača imunosnu reakciju, potičući stanice u borbi protiv infekcija i tumora.
  • Potreban je za proizvodnju radopsina ili očnog purpura, tj. fotoosjetljivog pigmenta prijeko potrebnog za vid pri slabom svijetlu.
Dobri prirodni izvori vitamina A su:
  • Žuto i narančasto voće i povrće.
  • Zeleno povrće.
  • Jaja.
  • Punomasni mliječni proizvodi.
  • Margarin.
  • Jetra.
  • Riblja ulja.  
Neke vrste voća i povrća sadrže biljne supstancije koje se nazivaju karotenima i karotenoidima. Neki od njih, uključujući i dobro znani beta-karoten, prethodnici su vitamina A, tj. u tijelu se pretvaraju u taj vitamin.

Pomanjkanje vimamina A uzrokuje:
  1.  Noćno slijepilo i propadanje sluznica. Simptomi su vrlo suha koža i česte infekcije uha i dišnih puteva. 
  2.  Dugotrajno pomankanje vitamina A u djetinjstvu uzrokuje zaostali rast i kasno sazrijevanje.
  3. Odrasle osobe kojima manjka ovaj vitamin, pate od slabosti i gubitka težine.
Smatra se da vitamin A antikarcerogena svojstva  i štiti od raka crijeva, mokraćnog mjehura, želudca, grkljana i pluća.
- Redovit unos vitamina A (zajedno sa vitaminima C i E) veoma je važan za prevenciju pogoršanja vida povezanu sa starenjem.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.