Važnost dovoljnog unosa voća i povrća

Važnost dovoljnog unosa voća i povrća
Važnost dovoljnog unosa voća i povrća. Voće i povrće igraju veliku ulogu na vaše zdravlje, kilažu, izgled, raspoloženje, osjećaj svježine i još mnoštvo toga. Neke od benificija ćemo nastojati objasniti u ovom postu. Ima ih mnogo, al sumnjamo da ćemo uspjeti pokriti baš sve, ali dosta toga hoćemo.

Samo da još naglasim, u ovaj post neće biti jedan od standardnih koje imati priliku pročitati, nego će biti nešto konkretniji i bez navođenja brojnih vitamina i minerala. Vjerujem da vam je tih priča preko glave te čemo ih obići u širokom luku. Niti ćemo vam nabijati na nos neke posebne voćke. Smatramo da je sve voće  i povrće kvalitetno, ako se redovno konzumira. Osobno ne volim luk i ne želim ga jesti, bez obzira na kvalitetne sastojke koje sadrži. Stava sam da je bitno konzumirati voće i povrće, a koje je skoro pa nebitno. Jer samom konzumacijom na dnevnoj razini će se doći do željenog efekta.

Da se razumijemo, bez voća i povrća se može, ali normalan unos voća i povrća na dnevnoj razini ima mnoštvo benificija da ih je šteta ne iskoristiti.

Prednosti svakodnevnog unosa voća i povrća su:
  1. Vlakna
  2. Antioksidansi - uništavanje slobodnih radikala
  3. Jačanje imuniteta
  4. Prehrana koja se lakše se probavlja
  5. Daje osjećaj svježine
  6. Unosite manje kalorija
U ovom ćemo postu pojasniti svih šet navedenih prednosti koje imate od redovne konzumacije voća i povrća. Dosta toga znam iz vremena dok sam se aktivnije bavio sportom, a dosta toga sam naučio vlastitim testiranjima. Što svijesno, a što nesvjesno. Krenimo;

1. VLAKNA

Voće i povrće sadrži veliku količinu vlakana, vlakna su odgovorna za bolju probavu hrane. Bolja probava znaći pozitivan utjecaj na vašu težinu, jer ćete brže iz organizma izbacivati višak hrane te ćete brže izbacivati i onu koja je već obrađena. Nećete imati problema sa začepljenosti.

Osim toga, vlakna blagotvorno dijeluju i na vše srce te krvožilni sustav.

2. ANTIOKSIDANSI - UNIŠTAVANJE SLOBODNIH RADIKALA

Voće i povrće sadrže i mnoštvo antioksidansa, a oni su od presudne važnosti za uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Ukoliko vježbate, a posebno ako imate dosta jak tempo vježbanja, tada se u vašem organizmu stvaraju slobodni radikali. Oni su odgovorni za bolove, koje osjetite nakon vježbanja, a antioksidansi iz voća i povrća se savršeno nose s tim problemom.
- Da naglasim još nešto. Ukoliko osjećate bolove nakon vježbanja, to je crveno svjetlo. Smanjite intenzitet ili trajanje. Pritisak u mišićima je ok, ali sve drugo spada pod pretjerivanje i dugoročno donosi kontraefekt.

Slobodni radikali su odgovorni za starenje, stoga dovoljnim unosom antioksidansa vi produžavate svoj mladenački izgled. Isto tako vi možete s tim postiči i pomlađivanje, jer se se vaš organizam regenerira svako malo. Tj. riješava se stare kože, koju zamjenjuje novom, a ako prije niste unosili antioksidanse kroz voće i povrće, a sad unositi. To će se pokazati i na vašem izgledu, naravno kroz neki realan preiod od 3 - 6 mjeseci.

3. JAČA IMUNITET

Voće i povrće igra presudnu ulogu i kada je jačanje imuniteta u pitanju.

Ako se vratimo u prošlost do pečinskih ljudi. Biti će vam jasno da su oni živjeli bez grijanja, bez ugodnih kreveta, tableta, krova nad glavom i kućom koja je izolirana sa svim mogućih strana i nema niti jednu rupu koja propušta vanjska zbivanja bez da otvorite prozor ili vrata. Uz sve nabrojeno oni su živili, lovili i šta već ne. Kada uzmemo u obzir da su živjeli okruženi voćem i povrće, a da nisu uvijek bili u stanju uhvatiti meso, jasno je da su onda dosta konzumirali velike količine voća i povrća. Nisu bili nešto posebno boležljivi, gledajući današnje društvo u kojem je večina bojažljiva, a i otporniji.

Sve je to postignutu uz pomoć voća i povrća. Stoga zašto ne iskoristiti beneficije i ojačati svoj imunitet.

4. PREHRANA KOJA SE LAKŠE PROBAVLJA

To je definitivno prehrana koja se najbrže probavlja, a to je ako želite smršaviti super stvar. Kao što i sami znate, večina dijeta se bazira na voću i povrću, a to je sve radi lakše probave.

5. DAJE OSJEĆAJ SVJEŽINE

Osobno sam uočio da se osjećam izrazito svježe kada redovno unosim voće i povrće. Osim svježije se osjećam, lakše, imam više energije i bolje sam raspoložen u globalu.

6. UNOSITE MANJE KALORIJA

Voće i povrće je manje kalorična prehrana, a manje kalorija znaći i manje kilograma. Ukoliko vam je cilj da smršavite, tada će ova stavka imati izrazitu korist za vas, jer će se poveći unos voća  i povrća pozitivno odraziti na vašu težinu.

Unesete u svaki među obrok voće i povrće umjesto čipseva i svega drugoga, a još ubacite kao zadnji obrok u danu. Nakon par mjeseci te prakse biti ćete šokirani kada stanete na vagu i kada vidite broj na vagi.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.