Kakav imate mindset? O tome ovisi dali ćete smršaviti ili ne

Pretpostavljam da skoro svi koji imaju viška kilograma žele skinuti taj višak. Ako ne svi, onda 99% sigurno želi. U tih 99% spadaju i oni koji su odustali.

Dakle imamo tri kategorije mindesta, pristupa, a o tome ovisi dali ćete smršaviti ili ne. Neki su u najgoroj kategoriji i dok su u toj kategoriji oni će zadržavati višak kilograma. To naravno ne znaći da će ostatak života imati višak kilograma, nego znaći da sa trenutnim mindsetom neće ništa postići. Neke od tih osoba s vremenom promjene svoj pristup i naćin razmišljanja i smršave, ali ti su rijetki. Većinom upadnu u kategoriju prihvačanja stanja kakvo je te onda to nastoje opravdati samima sebi i svijetu oko sebe. Odbijajući priznati da su odustali, a to je ono što su napravili, ali ne žele to priznati da nebi povrijedili svoj ego.

Koje su to kategorije pristupa, načina razmišljanja i koji mindsetovi, oni su:
  • Oni koji koji se lako odustaju
  • Oni koji pretjeruju
  • I naravno oni koji stižu na cilj
Provjerite u kojoj se kategoriji nalazite, jer prava donosi uspjeh, dok kriva donosi neuspjeh ili u najboljem slučaju dosta problema, stresa, frustriranosti...

ONI KOJI LAKO ODUSTAJU

Oni koji su u ovoj kategoriji u nekom životnom razdoblju shvate da imaju višak kilograma i kažu sami sebi da će smršaviti. Da stvar bude najbolja, ti krenu nešto poduzimati. Iako uvijek naiđu na isti problem, a on je da jako brzo odustanu.

Mindset osoba koje spadaju u ovu kategoriju je sljedeči:
  • Probaju nešto tjedan dva, a onda ukoliko ne vide neke posebne rezultate odluče da sve to nema smisla te odustanu
  •  Neki i uvide rezultate, ali onda pođu sami sebe sabotirati i omalovažavat svoj napredak. Kažu sami sebi da je to premal napredak i da nema smisla nastaviti dalje
  •  Ima i onih kojima se neda truditi i pokušavati te onda odluče da je to sve beskorisno te odustanu i od samog pokušaja. Ovi doguraju samo do želje da smršave, ali sve ostane na tome.
  • Velika večina pak u naletu motivacije krene u pravom smijeru, jedno vrijeme rade kvalitetno, a onda kada nestane motivacije, nestane i njihovog truda.
Neki u ovoj kategoriji imaju potencijala da uspiju uz sitne korekcije. Recimo ovi koji stanu kada izgube motivaciju, sve što trebaju napraviti je da proguraju na volju taj šugavi period nedostatka motivacije. Nedostatak motivacije je privremen, a ako se nastavi, tada se motivacija opet vrati. Nekad nakon tjedan dana, nekad nakon dva tjedna, a nekad nakon mjesec dana. Dok u suprotnom, ako stanete u nedostatku motivacije, ponovni dolazak motivacije može potrajati i do godinu dana.

 Isto tako i oni koji omalovažavaju svoj napredak, što u konačnici večinom dovede do odustajanja. Imaju veliki potencijal da uspiju, a to će napraviti tako da budu sretni postignutim napretkom, jer njihova vaga pokazuje manje nego prije početka puta, a to je super. Bitan je napredak, kakav god da bio, to je ipak napredak.

Isto tako i oni koji odustanu nakon tjedan do dva. I oni imaju potencijala da uspiju, samo kada bi poradili na svom strpljenju i taj tjedan do dva produžili na 3 - 6 mjeseci pokušavanja.

Dok i oni u koji ostaju samo na želji imaju veliki potencijal, samo što trebaju je da krenu sa poduzimanjem. Kada pođu uviđati promjene na bolje shvatit će da to sve itekako ima smisla. Pošto će se bolje osjećati u svojoj koži, imati više samopoštovanja, samopouzdanja...

ONI KOJI PRETJERUJU

Tu su svi oni koji odluče da žele smršaviti i onda navale udarati po višku kila iz svih oružja. Pođu se lomiti od vježbanja, pođu iscrpljivati svoje tijelo raznim dijetama (dijeta 900 kalorija i slične stvari). Da stvar bude najgora, oni i uvide promjene, koje dovedu do toga da još žustrije navale, dok ne dođe do pucanja. Bilo da tjelo povuče svoj potez u obliku neke bolesti (zbog smanjenog imuniteta ili do ozlijeda, koje će zaustaviti daljni rad), zbog pretjeran stresa ili zbog postignutog cilja (stanu jel su zadovoljni postignutim) neshvačajući da stajanje znaći povratak na staro.

Mindset osoba koje spadaju u ovu kategorija:
  • Zašto bih krenuo sa vježbanjem od 10ak minuta u samom startu, kada mogu sa 1 satom
  • Moram se polomiti i iscrpiti, jer se jedino tako može napraviti ono što se želi
  • Zašto reducirati prehranu za 10% i raditi na ubrzanju metabolizma, kada se može smanjiti prehrana za 50% posto
  • Moram smršaviti za mjesec dana
I osobe u ovoj kategoriji imaju potencijala da postignu uspjeh uz sitne korekcije.

Naravno da se može krenuti sa jednim satom vježbanja umjesto sa deset minuta. Da bi se dugoročno izbjeglo ozlijede, pad imuniteta i iscrpljivanje, koje vodi do odustajanja. Zato je poželjno krenuti lakše i prirodnije, jer organizmu treba vremena da bi se prilagdilo na više, jače i duže. Vi ćete doći na tih sat vremena u nekon razumnom roku od 3 - 6 mjeseci te ćete jedan sat vremena vježbanja provoditi bez ikakvih problema, grčeva, negativnih poslijedica te ćete to onda moći bez problema održavati do kraja života. Uz to ćete i uživati u vježbanju, jer tim pristupom će vas možak nagraditi endorfinima, prirodnim stimulansom pozitivnog raspoloženja.

Možete se polomiti i iscrpiti te u konačnici odustati nakon nekog vremena ili možete krenuti laganim i prirodnim tempom. Prrirodni tempo i normalni tempo će u početku donositi manji efekt od lomljenja i iscrpljivanja, ali dugoročno će prirodni  i normalni tempo pobjediti. Dok će prvi odustati nakon mjesec dva, a drugi će nastaviti, što u će u godinu dana donijeti bolje rezultate! Konstanta pobjeđuje ho-ruk metodu!
Oni koji idu na ho-ruk će s vremenom smanjivati vrijeme koje provode u vježbanju iz razloga što će ih na to prisiliti njihov organizam, dok će ovi koji idu prirodnim i normalnim pristupom s vremenom jačati svoje tijelo te će im to omogućiti da mogu više vježbati bez bilo kakvih poslijedica.

Reduciranje prehrane za 50 % se nemože dugo prakticirati, a kada se stane sa tim pristupom, organizam će odgovoriti brutalnim jojo efektom. Dok će redukcija prehrane od 10% uz pravilno raspoređene obroke ubrzati metabolizam i dugoročno donijeti bolje rezultate!

U mjesec dana se može smršaviti, a šta nakon mjesec dana? Vračanje na staro! Nema smisla!

I NARAVNO ONI KOJI STIŽU NA CILJ

To su oni koji su odlučili da će smršaviti, a onda krenu poduzimati stvari, koje ih vode u tom smijeru. U početku možda nevide rezultate, ali se na to ne obaziru. Znaju da su napravili promjene, postavljaju si realan rok te dijeluju. Što nakon nekog vremena pođe donositi prve vidljive rezultate, a kako su sretni promjenama na bolje nastavljaju dalje. Kako nisu pretjerivali s ničim imaju hrpu energije, zdrave navike, organizam im je podešen da radi i donosi rezultate sam od sebe, a na njima je samo da djeluju u pravom smijeru.

Mindset osoba koje spadaju u ovu kategoriju:
  • Vježbanje i prehrana su bitni za skidanje kilograma te svaka promjena na bolje će dugoročno donijeti pomake na bolje
  • Postavljaju realne rokove od 3 - 6 mjeseci
  • Osluškuju svoje tijelo i imaju razumjevanja za svoje tijelo. Reagiraju na svaki negativni signal tijela te mjenjaju pristup na temelju toga
  • Stvari postavljaju tako da bez problema mogu to održavati koliko god žele te da bez problema imaju konstantu
  • Svijeni su da je za skupljanje viška kilograma zaslužna njihova prošlost u kojoj su zanemarivali taj aspekt svog života te da nisu preko noći dobili 10, 20, 50 i više kilograma viška. Stoga imaju razumjevanja da će ima isto tako i za skidanje trebati vremena, ovisno o višku kilograma koji treba skinuti
  • Zadovoljni su svakim pomakom
Oni ne razmišljaju, pretjeruju i definitivno ne omalovažavaju svoje pomake na bolje. Oni djeluju, rade promjene na bolje, imaju konstantu. Što u konačnici donosi uspjeh!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.