Ustanovljeno je da smanjen unos vlakana bitno pridonosi mnogim teškim bolestima, iako nisu sve izravno povezane s probavnim sustavom.
To su:
- Rak debelog crijeva.
- Opstipacija.
- Divertikuloza.
- Bolesti srca.
- Bolesti krvožilnog sustava.
- Te se bolesti vrlo rijetko javljaju u kulturama čija se tradicionalna prehrana temelji na konzumiranju integralnih namirnica biljnog podrijetla koje sadrže visok udio vlakana.
Vlakana ima više vrsta, ovisno o biljnoj vrsti od koje potječu. Jedna je od najčeščih vrsta celuloza, tj. glavni sastojak stanične stijenke biljaka.
U dobre izvore vlakana spadaju namirnice koje sadrže pšenične mekinje, primjerice:
- Integralno brašni i kruh.
- Integralna tjestenina.
- Smeđa riža.
Druge vrste vlakana poput pektina, nalazi se u:
- Voću.
- Povrću.
- Agrumima.
- Zobenim mekinjama.
- Sjemenkama.
- Grašku.
- Grahu.
- Žitaricama.
- Povrću.
- Voću.
Poluceluloza je važan izvor masnih kiselina i daje energiju stanicama koje se nalaze u stijenci debelog crijeva te tako štiti od određenih vrsta raka.
- Dobro znani izvor poluceluloze je zobena kaša. Ustanovljeno je da jedenje zobene kaše za doručak omogućuje organizmu dovoljno energije i bitno snižava razinu kolesterola u krvi.
Korisno djelovanje vlakana može se ukratko sažeti kao što slijedi:
- Prisutnost vlakana u hrani zahtjeva duže žvakanje i usporava jedenje pa se stoga ranije stječe dojam sitosti, tako da ne postoji od jedenja prevelike količine hrane. To znaći da se konzumiranjem namirnica bogatih vlaknima smanjuje unos kalorija, a time i debljanje.
- Vlakna potiču duže zadržavanje hrane u želudcu i postupno prelaženje u crijeva. Time se smanjuje opasnost od naglog porasta razine šećera u krvi, do čega dolazi za vrijeme probave. To je veoma važno za prevenciju i liječenje dijabetese melitusa.
- Prisutnost vlakana potiče oslobađanje probavnih enzima i regulatornih hormona iz gušterače.
- Topiva vlakna pomažu snižavanju razine kolesterola u krvi i spriječavaju razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava.
- Obilje vlakana omogućuje učinkovit rad crijeva, čime se smanjuje opasnost od razvoja divertikula(abnormalna izbočenja na stijnci crijeva) i hemeroida. Učinkovit rad crijeva potiče brzo odstranjivanje otpadnih tvari iz tijela, dakle i štetnih supstancija koje su možda pojedene zajedno sa hranom.
- Vlakna potiču rast korisnih bakterija u crijevima. Te bakterije stvaraju kiselu sredinu u crijevima i opskrbljuju tijelo korisnim kiselinama od kojih neke djeluju protiv raka.
- Topiva su vlakna veoma korisna za liječenje sindroma nadraženosti crijeva (IBS) - stanja od kojeg pati sve veči broj ljudi.
- Neke vrste vlakana (npr. sluz iz graha i graška, pektin iz voća i agar iz nekih vrsta morskih algi) pomažu odstranjivanju otrovnih tvari iz tijela tako da ih vežu uza se i time sprečavaju njihovu apsorbciju.
- Smatra se da je za dobro zdravlje dnevno potrebno najmanje pet obroka voća i povrća.
Što se tiće pšeničnih mekinja, možda će trebati poduzeti neke mjere opreza budući da znaju izazvati alergiju. Prekomjerna konzumacija čistih pšeničnih mekinja ometa apsorbciju vitamina i minerala, što u ekstremnim slučajevima može uzrokovati njihovo pomanjkanje u organizmu.
- Osobe koje pate od sindroma nadraženh crijeva trebale bi iskušati različite vrste namirnica kako bi ustanovile koje im vrste vlakana ne izazivaju napad.
0 komentari:
Objavi komentar