Promjena životnog stila, sve drugo su bajke

Ukoliko želite smršaviti i zadržati željenu težinu tada za vas vrijedi pravilo "Promjena životnog stila, sve drugo su bajke". Sve dijete, kapsule, magični recepti i ostalo slične prirode vam može pomoći da skinete pokoju kilu. Naravno s nečim od navedenog možete jako smršaviti, a nešto je prodavanje magle. Iako i ono s čim možete sigurno smršaviti uz pomoć trikova, a uglavnom se odnosi na dijete, je samo "quick fix".

Što je loše sa “quick fix” metodama?

Kod tih metoda je loše, to što ih je gotovo nemoguće provoditi duži vremenski period. Neki prosjek unesenih kalorija za prosječnu osobu je, kako stručnjaci kažu, 2.000 kalorija dnevno. Gledajući dijete, njihov glavni slogan i modus operandi je jesti manje od tih 2.000 kalorija.

Odnosno reguliraj sve živo i smršavi brzo, a što kad dođe do isrpljenog organizma? Istina da se smršavi, ali osobe koje krenu sa dijetama kad tad se vrate starim navikama. Neke prije, neke kasnije, ali kada se sve sumira gotovo svi se vrate starim navikama, prije ili kasnije. To se događa zbog nedostatka kalorija, koje organizam pođe tražiti na sve moguće naćine te se onda prije ili kasnije te kalorije i unese ponovno.

Vjerovatno vam je poznat pojam "jojo efekt". Taj efekt je poslijedica gore navedenih razloga. Vi možete prirodne procese prevariti na kratko ili nešto duže vrijeme, ali prije ili kasnije će to doći na naplatu. Ukoliko nije došlo do promjene životnog stila. Možda ćete reči da su "quick fix" metode promjena životnog stila, ali to je daleko od toga. Pošto se ide protiv nečega što je prirodni proces.

Što je prirodni proces?


Kao što i sama riječ "proces"  govori, to je nešto što traje. Ne događa se preko noći i nemože se prevariti. Mislim, može se prevariti na neko kratko vrijeme, ali dugoročno ne! Prilikom pokušaja da se prevari proces dolazi do "jojo efekta", to jest stvari se vrate na početak i tako u krug, a to vas vjerujem ne impresionira baš.

Onog trenutka kada se odlučite da promjena životnog stila bude vaš vodić, koji ćete slijediti na principu prirodnog procesa. Tada ćete uočavati promjene na bolje, ali isto tako te promjene će se događati nešto sporije. Čak do toga da ćete mršaviti od 0.5 - 2 kilograma mjesečno, a kao neki prosjek bi bilo 1 kilogram mjesečno. Što na prvu izgleda malo, ali na godišnjoj razini je to u prosjeku 12 kilograma manje, a to je fina cifra.

I da stvar bude još bolja, to nije sve. Ono što je recimo najbolje u toj cijeloj priči je sljedeče:


- Nakon godinu dana vam se može dogoditi da zalutate mjesec ili čak dva i izgubite se u drugim stvarima. Odnosno zapustite proces radi nekih drugih stvari. Ono što će se dogoditi je da ćete u najgorem slučaju u tih 1 - 2 mjeseca dobiti 1 - 2 kile, a možda niti toliko. S tim da postoji mogućnost i da skinete pokoju kilu u tih 1 - 2 mjeseca pauze.

ZAŠTO JE TO TAKO?

To je tako iz razloga što ste usvojili pregršt dobrih navika u prethodnih godinu dana. Što sa sobom dovodi da ćete u trenucima pauze vi nesvijesno provoditi mnoštvo od tih stečenih navika te ćete imati organizam koji je naštiman da melje salo. To jest da radi u pravom smijeru.

Dok recimo kod "quick fix" metoda u kojima ćete u mjesec dana smršaviti 5 kilograma. Ali kada idući mjesec vratite svoje navike na staro, tada će se kroz mjesec do dva, stvari vratiti tamo gdje su nekad bile. To jest, opet će vam se vratiti tih 5 kilograma koje ste skinuli. I ne samo to, nego će te "quick fix" narušiti vaše zdravlje!

Kako se odvija prirodni proces, do kojeg dolazi uslijed promjene životnog stila

To je ista stvar kao i sa prirodom. Drvetu treba vrijeme da postigne svoju pravu veličinu, cvijetu treba vrijeme da procvjeta, travi treba vremena da naraste i tako u nedogled. Ono što je bitno je da sve te pojave slijede prirodan proces.

Kada gledate cvijet svaki dan, dali vidite promjene na njemu? Možete gledati svaki dan u njega i nećete vidjeti pomake. Ista stvar je i sa drvetom, travom i sa ostalim stvarima.

Ukoliko imate cvijet u stanu te konstantno gledate u njega, a uglavnom gledate konstantno u njega (živjelo zaljevanje i održavanje), vi nećete uočiti promjene. Kada se brinete redovno o njemu imate dojam da se ništa nedogađa, ali taj cvijet će u svoje vrijeme procvijetati. Zašto će procvijetati? Jer je to prirodan tijek prirodnog procesa.

Kada usporedimo kvalitetan životni stil sa cvijetom, doći će se do istih rezultata. Samo u našem slučaju ćemo imati manje kila, bolje zdravlje i kvalitetniji život. Dok će cvijet procvjetati i svi će mu se diviti kada bude u svojoj punoj snazi.

Dali moraju biti savršeni uvijeti da bi se uspjelo?

Ako pogledate prirodu i prirodne procese doći ćete do zaključka da uvijeti nisu uvijek savršeni. Ipak sve napreduje, bez obzira na nesavršene uvijete.

Ono što je interesantno je da će cvijet bolje uspijeti u prirodi, nego recimo kod mene u stanu. Žalosno, ali istinito. Zašto je to tako? To je iz razloga što kod mene u stanu ima nikotina, a u prirodi ga nema. Ja ga mogu zaboravit zalit, ali kiša ga neće zaobići.
- Kako sad stvari stoje, cvijet bolje napreduje vani, nego kod mene u stanu. Čak i gledajući na to da ga nisam zalio u protekla 2 mjeseca. Sad sam ga zalio, podsjetio me članak. Iako bez obzira na to i na činjenicu da rijetko bacim pogled na njega, on konstantno napreduje.

Znaći nisu potrebni savršeni uvijeti i netreba sve biti savršeno posloženo da bi se postigao uspjeh. Ono što je bitno da se doda malo ovoga (zdravije prehrane), malo onoga (vježbanja) i malo onoga tamo (konstante) te to prakticirati redovno, kroz duže vremensko razdoblje i stvar riješena.

Nećete svaki dan vidjeti promjene u ogledalu, ali ukoliko se strpite nekoliko mjeseci, bez obzira na nesavršenosti na koje ćete nailaziti putem i vi ćete ostvariti uspjeh i smršaviti. Isto tako je važno za naglasiti činjenicu da će oni koji vas nisu vidjeli neko duže vrijeme biti fascinirani promjenama na vama. Upravo onima koje su se akumulirale vremenom i slijedom prirodnog procesa.

Što spada pod promjenu životnog stila

- Uvođenje fizičke aktivnost u vaš život, ja recimo prakticiram trčanje, dok vi možete izabrati nešto drugo (plivanje, brzo hodanje, vožnja biciklom...). To onda provoditi minimalno tri puta tjedno. S tim da su nesavršenosti dozvoljene u razumnoj mjeri naravno.

- Promjene prehrambenih navika. Više kuhanog, manje pečenog. Čipseve i slično zamijeniti orašastim plodovima (kikiriki, lješnjaci, bademi, orasi...), sve izrazito ukusno i hranjivo te rješava iste probleme koje rješava čips. Unositi više vlakana, kroz voće i povrće, u organizam radi bolje probave. Imati više obroka dnevno - radi bržeg metabolizma. Isto kao i sa vježbanjem, tako su i ovdje nesavršenosti u razumnoj mjeri dozvoljene. 

Koje su sve prednosti promjene životnog stila

Prednosti su te da ćete smršaviti te bez problema zadržavati postignuto na željenoj razini i još mnoštvo drugi prednosti, al ostanimo na glavnim prednostima!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.