Kako biti inteligentniji uz pomoć ishrane?

Jeste li znali da nas ono što jedemo doslovno može "zaglupiti"? Ako jedete hranu siromašnu nutrijentima, procesuiranu i punu trans masti, nije neočekivano da će vaš mozak usporiti.
Međutim, dobra vijest je da vrijedi i obrnuto. Postoje hrane koje mogu učiniti vaš mozak mnogo bržim i vaše razmišljanje mnogo bistrijim. Pitate se koje su to hrane?

TAMNA ČOKOLADA

Crna čokolada sadrži manje količine kofeina koji privremeno pojačava koncentraciju. Ali to nije jedina dobrobit čokolade za mozak. Crna čokolada sadrži brojne antioksidanse koji mogu zaštiti mozak od starenja. Birajte čokolade sa preko 60% kakaovih dijelova jer sve ispod toga nije dovoljno kvalitetno.

KURKUMA

Kurkuma je indijska biljka koja se koristi kao glavni začin za poznato indijsko jelo curry. Učestalost Alzheimerove bolesti među osobama od 70-79 godina u Indiji je 4,4 puta manja nego među osobama iste dobi u Americi. Nagađa se da je razlog za to činjenica da se kurkuma jako puno koristi u Indiji kao začin. Ovaj začina ima brojne druge dobrobiti pored utjecaja na mentalne sposobnosti.

RIBA

Većina riba sadrži omega 3 masne kiseline, naročite one masnije poput lososa. Kada uzmemo u obzir činjenicu da je čak 25% mozga sačinjeno od jedne vrste omega 3 masne kiseline (DHA) onda je jasno zašto je ovo ultimativna hrana za mozak. Jedenje ribe također smanjuje rizik za moždane udare jer djeluje pozitivno na "prohodnost" krvnih žila. Preporučuje se da ribu poput lososa, pastrmke, tune, skuše, cipala, tune i srdele jedete barem dva puta tjedno.

MALINE

Maline su jedna od voćki najbogatijih antioksidansima. Smatra se da maline, zajedno sa drugim bobičastim voćem mogu očistiti mozak od nakupljanja određenih toksičnih supstanci. Ova tvrdnja je potvrđena na studijama na životinjama. Ostaje da se potvrdi na ljudima.
Ako vaše mentalne sposobnosti nisu ono što su bile prije, možda je vrijeme da se prebacite sa fast food-a na gore navedene hrane.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.