Jeste li znali da nas ono što jedemo
doslovno može "zaglupiti"? Ako jedete hranu siromašnu nutrijentima,
procesuiranu i punu trans masti, nije neočekivano da će vaš mozak usporiti.
Međutim, dobra vijest je da vrijedi i
obrnuto. Postoje hrane koje mogu učiniti vaš mozak mnogo bržim i vaše razmišljanje mnogo
bistrijim. Pitate se koje su to hrane?
TAMNA ČOKOLADA
Crna čokolada sadrži manje količine
kofeina koji privremeno pojačava koncentraciju. Ali to nije jedina dobrobit
čokolade za mozak. Crna čokolada sadrži brojne antioksidanse koji mogu zaštiti
mozak od starenja. Birajte čokolade sa preko 60% kakaovih dijelova jer sve
ispod toga nije dovoljno kvalitetno.
KURKUMA
Kurkuma je indijska biljka koja se
koristi kao glavni začin za poznato indijsko jelo curry. Učestalost
Alzheimerove bolesti među osobama od 70-79 godina u Indiji je 4,4 puta manja
nego među osobama iste dobi u Americi. Nagađa se da je razlog za to činjenica
da se kurkuma jako puno koristi u Indiji kao začin. Ovaj začina ima brojne
druge dobrobiti pored utjecaja na mentalne sposobnosti.
RIBA
Većina riba sadrži omega 3 masne
kiseline, naročite one masnije poput lososa. Kada uzmemo u obzir činjenicu da
je čak 25% mozga sačinjeno od jedne vrste omega 3 masne kiseline (DHA) onda je
jasno zašto je ovo ultimativna hrana za mozak. Jedenje ribe također smanjuje
rizik za moždane udare jer djeluje pozitivno na "prohodnost" krvnih
žila. Preporučuje se da ribu poput lososa, pastrmke, tune, skuše, cipala, tune
i srdele jedete barem dva puta tjedno.
MALINE
Maline su jedna od voćki najbogatijih
antioksidansima. Smatra se da maline, zajedno sa drugim bobičastim voćem mogu
očistiti mozak od nakupljanja određenih toksičnih supstanci. Ova tvrdnja je
potvrđena na studijama na životinjama. Ostaje da se potvrdi na ljudima.
Ako vaše mentalne sposobnosti nisu ono
što su bile prije, možda je vrijeme da se prebacite sa fast food-a na gore
navedene hrane.
0 komentari:
Objavi komentar