Odlučili ste vježbati, ali nikako da se toga držite - OTKRI GLAVNE KRIVCE

Odlučili ste vježbati, ali nikako da se toga držite. Mislite da je problem u vama, u nedostatku vremena, lošem vremenu i šta već ne drugo. Moram priznati da u tome ima ponešto istine, ali glavni problem je u pristupu, rasporedu na što ćete trošiti svoje vrijeme, odlučnosti, promjenama navika, nemjenjanju rutine te konstantnosti.

Naveli smo glavne razloge, a sad ćemo ih malo bolje pojasniti i pokazati vam kako to nisi pravi razlozi. S tim da ćemo vam objasniti i što sve trebate napraviti da bi imali konstantu u vježbanju, koja je krucijalna kako za vašezdravlje, tako i za manje kilograma na vašem saldu.

KOLIKO VREMENA PROVODITE ZA KOMPJUTOROM I TV-om

Dosta vas koji krenu vježbati i onda se toga ne drže tu grešku naprave zbog omiljene serije, nekog novog filma ili radi neke cure/dečka koji su se javili na facebooku te se onda morate dopisivati...i sličnih stvari.

Krenete sa vježbanjem, onda se toga držite neko vrijeme. Onda vam se dogodi nešto od navedenog te se odlučite za to drugo (nauštrub vježbanju) s mišlju ići ću kada pogledam seriju, kada završim s dopisivanjem...Problem je u tome što nakon serije, dopisivanja...dođe druga serija ili se idete pohvaliti frendu/frendici kako ste upoznali nekog zanimljivog i to onda završi tik prije spavanja, a onda nađete izgovor da je prekasno za vježbanje i da ćete sutra.

Što ćete reči? Naravno da niste imali vremena, ali to je samo izgovor. U biti ste imali vremena, ali ste se odlučili na nešto drugo preusmjeriti svoje vrijeme!!

Ne kritiziram, ali nemojte govoriti da nemate vremena. Stvar je u tome da imate vremena, ali ste se odlučili da ga potrošite na nešto drugo. Onda nemojte poslije kriviti nedostatak vremena, nego budite realni i krivite svoje odluke, a nemojte tražiti izgovore i opravdanja.

Nemam vremena je izgovor i opravdanje, a ne pravi razlog!

ODREĐIVANJE VREMENA ZA VJEŽBANJE

Koliko puta tjedno ćete vježbati, koliko dugo i kada?

Pretpostavljam da mnogi od vas nemaju odgovor na ova tri jednostavna pitanja, a onda se pitaju zašto krenu, ali se onda ne drže toga.
Odgovor je jasan, a on je da vam je vježbanje najsporednija stvar na svijetu. Priliko toga i dolazi da kada dođe nešto drugo u vaš vidokrug, a što vam je zanimljivije, da ćete vježbanje staviti nastranu zbog toga.

Sjednite, dogovorite se sami sa sobom i odgovorite na ova tri pitanja "Koliko puta tjedno ćete vježbati, koliko dugo i kada?". Kada se dogovorite sami sa sobom, naravno prilagodite to svojim obavezama, onda se toga i pridržavajte! Sve serija, filmovi, facebook, surfanje internetom i ostalo u tom vremenu nije na rasporedu, nego je to vrijeme za vježbanje i točka!

Kako kod mene stoje stvari?

Utorak, četvrtak i nedjelja je vrijeme za vježbanje. U 21h navečer je zadnja granica kada krečem. Ukoliko nisam krenuo sa vježbanjem prije 21, onda u 21:00 da igra Hrvatska vs Brazil ja idem trčat! Koliko vremena trčim? 1h - 1:24h (ukuliko se uzme i zagrijavanje). Što je sa ostalim danima u tjednu? Ukoliko nisam premoren i preforsiran ostalim stvarima, onda idem trčati 40ak minuta. Isto tako krajnja granica je 21h. To mi nije prioritet, što onda govori u prilog tome da te ostale dane rijetko prakticiram trčanje. Dok one dane koji su prioritet redovno prakticiram.

Vi naravno nećete ići trčati 1h i 24min, nego ćete to prilagoditi svojim sposobnostima. Prije godinu i tri mjeseca sam krenuo sa 10 minuta dnevno laganog trčkaranja i onda to sustavno dizao.

Naravno imaju iznimke za ne pridržavanje navedenog, a te su iznimke kada ste bolesni!

SAD ĆU OVO, NE OVO JE BOLJE, ALI OVI KAŽU DA JE ONO JOŠ BOLJE PA ĆU TO

To je ništa drugo do paraliziranje sebe analizom. Izaberite jednu stvar i držite je se, jer ćete u suprotnom skakati s jednog na drugo, što će s vremenom dovesti da ćete toliko sami sebe paralizirati silnim analiziranjem da na kraju nećete prekticirati ništa!

Bitno je vježbanje, aerobno (hodanje, trčanje, vožnja biciklom, plivanje...) jer je to za skidanje kilograma i topljenje sala. Sad izaberite jednu stvar i onda je se držite tri dana u tjednu, a ostale dane u tjednu, kada vam se da  i kada stignete prakticirajte neke od drugih tipova vježbanja!

LOŠE VRIJEME, HLADNO, PADA KIŠA...

To su sve izgovori. Loše vrijeme je najbolje za stvaranje navika. kada je vani toplo i sunčano, tada je najlijepše i svi idu trčati. Kada padnu dvije kapi kiše, tada nema žive duše, na nasipu je gore čak od groblja, na noć vještica, u ponoć!

Kiša vas neće ubiti, koja pahulja snijega isto tako, a ako se vani bjeli snijeg to nije razlog da ne odete trčati. Ukoliko ćete ići trčati samo kada je vani toplo i kada ništa ne pada, a ostale dane ne, tada se pozdravite sa vježbanjem i sa tim da skinete kilograme.
Ukoliko se baš toliko bojite kiše, onda platite 100 - 150 kuna i odite tri puta tjedno u neki od fitnes centara i vozite bicikl ili trčite na pokretnoj traci. Koliko vas to redovno prakticira? Vjerujem jako malo, možda maximalno 10%, ako i toliko, a najžalosnije je to što će od tih 10% njih 80% ići u teretanu maximalno 2 mjeseca i onda odustai, jer kao nemaju vremena. Čuj ipak je Sulejman na rasporedu, a onda nakon njega Sexi i grad ili koje već serije danas vrte (negledam TV tak da mas molim da me ispričate na neinformiranosti...hehe).

Pada kiša, pa onda fino uzmite kišobran i odite prošetati 20 minuta. Kakve veze što pada kiša.

Osobno sam sinoć išao trčati 1h i 24min na nasip, po onoj brutalnoj kiši. Bilo me malo panika izaći iz stana, ali kada sam izašao sam uvidio da to nije toliko strašno. Odradio trčanje i osjećao se odlično!

Osim mene sam vidio još dvoje ljudi, a da se ustanoviti da su profesionalni trkači, jer su trčali nešto sitno brže od mene. Obišli su me...šmrc, ali ukoliko sve pude po planu, za godinu dana ću ja njih obići. Još sam vidio jednog lika, al nekako mi djeluje nabildano. Što govori u prilog tome da lik konstantno vježba.

Koliko sam vidio osoba koje imaju problem sa prekomjernom težinom? Veliko 0, toliko o tome, koliko ljudi radi na sebi. Prva kap kiše je dovoljna da dignu sidro i da se zavuku u mišiju rupu.

Ako ništa, onda imate priliku da budete prva osoba sa prekomjernom težinom koja će ići trčati po kiši i pobjediti u borbi sa težinom. A to se radi tako da se bude konstantan/na, a ne kada je fino vrijeme ili kada vam se da, jer od toga nikakve koristi iliti piši kući propalo!

Skidanje kilograma je proces, koji zahtjeva promjenu stila života i konstantu - sve ostalo su opravdanja i samozavaravanje!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.