Vitamin B1 (tiamin ili aneurin) topiv je u vodi. Sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata i proizvodnji energije i nužan je za zdrav rad živčanog sustava i mišića. Sudjeluje i u mehanizmu suzbijanja boli i vjerojatno je važan i za rad mozga.
Dobri prirodni izvori Vitamina B1 su:
- Integralne žitarice poput smeđe riže.
- Krumpir.
- Kvasac.
- Mahunarke.
- Zeleno povrće.
- Jaja.
- Mliječni proizvodi.
- Jetra.
- Bubrezi.
- Crveno meso.
- Meso peradi.
- Riba.
- Veće pomankanje vitamina B1 uzrokuje razvoj beri-beri koja se večinom javlja među populacijom čija je osnovna prehrana polirana riža. Bolest uzrokuje upalu živaca, groznicu, poteškoće u disanju, lupanje srca, a u svom najtežem obliku, zastoj srca i smrt.
0 komentari:
Objavi komentar