Vitamin B3 (nacin, nikotinska kiselina) topiv je u vodi. Sudjeluje u održavanju kolanja krvi i radu nadbubrežnih žlijezda (žlijezde koje se nalaze iznad bubrega, a izlučuju hormone).
U dobre izvore ovog vitamina B3 spada:
- Većina žitarica.
- Orašasti plodovi.
- Grah.
- Grašak.
- Kvasac.
- Jaja.
- Mliječni proizvodi.
- Sušeno voće.
- Artičoke.
- Crveno meso.
- Bubrezi.
- Jetra.
- Meso peradi.
- Mučnimu.
- Proljev.
- Gubitak apetita.
- Dermatitis.
- Čir na želucu.
- Razdražljivost.
- Umor.
- Depresiju.
- Nesanicu.
- Od pelegre obolijeva populacija čija je temeljna prehrana kukuruz, ali im u prehrani manjkaju mliječni proizvodi i bjelančevine životinjskog podrijetla.
0 komentari:
Objavi komentar