Vitamin B3


 Vitamin B3 (nacin, nikotinska kiselina) topiv je u vodi. Sudjeluje u održavanju kolanja krvi i radu nadbubrežnih žlijezda (žlijezde koje se nalaze iznad bubrega, a izlučuju hormone).


U dobre izvore ovog vitamina B3 spada:
  • Većina žitarica.
  • Orašasti plodovi.
  • Grah.
  • Grašak.
  • Kvasac.
  • Jaja.
  • Mliječni proizvodi.
  • Sušeno voće.
  • Artičoke.
  • Crveno meso.
  • Bubrezi.
  • Jetra.
  • Meso peradi.
Pomanjkanje ovog vitamina B3 uzrokuje  različite simptome, uključujući:
  • Mučnimu.
  • Proljev.
  • Gubitak apetita.
  • Dermatitis.
  • Čir na želucu.
  • Razdražljivost.
  • Umor.
  • Depresiju.
  • Nesanicu.
Veće pomanjkanje uzrokuje bolest pelagru sa svim prije spomenutim simptomima i demencijom,
- Od pelegre obolijeva populacija čija je temeljna prehrana kukuruz, ali im u prehrani manjkaju mliječni proizvodi i bjelančevine životinjskog podrijetla.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.