Bjelančevine


Bjelančevine čine osnovnu građu organizma budući da su temelj svih stanica, tkiva i organa. Sastoje se od aminokiselina, tj. krajnjih proizvoda probave bjelančevina, i u takvom su obliku u kojem ih tijelo može apsorbirati i iskoristiti. Ima dvadeset osnovnih aminokiselina koje su obično linearno raspoređene u molekulama, tzv. polipeptida. Večina se bjelančevina sastoji od više polipeptidnih lanaca u kojima je tih dvadeset aminokiselina složeno na više naćina. Uljudskom tijelu ih ima neizmjeran broj, svaka sa jedinstvenom strukturom izvedenom iz osnovnih dvadeset aminokiselina. Bjelančevine u tijelu služe kao "glasnici" (npr. hormoni), kao katalizatori u metaboličkim reakcijama (tj. enzimi), kao prenositelji i kao mjesta za pohranu.
Naše tijelo može sintetizirati 12 od 20 aminokiselina, dok ostale tzv. esencijalne aminokiseline moramo unijeti hranom. Bjelančevine se nalaze u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla.

Najvažniji prirodni izvori bjelančevina biljnog podrijetla su:
  •  mahunarke
  •  integralne žitarice
  •  orašasti plodovi
  •  sjemenke
 A životinjskog podrijetla su:
  •  crveno meso
  •  meso peradi
  •  ribe
  •  školjke
  •  jaja
  •  mlijeko
  •  sir
  •  mliječni proizvodi
- Crveno meso smatra se prvoklasnim izvorom bjelančevina, esencijalnih aminokiselina i željeza.

Nutricionisti, međutim, preporučuju ograničeno konzumiranje crvenog mesa (jednom tjedno) budući da sadrži i visok zasićenih masti koje su štetne ako se jedu u velikim količinama. Stoga se preporučuje prehrana koja sadrži visok udio bjelančevina i mali udio zasićenih masti, primjerice mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, riba i bijelo meso peradi.

Na bjelančevine bi trebalo otpadati 10-15% ukupnog dnevnog unosa hrane, što znaći da ih svaki obrok treba sadržavati u vrlo malim količinama.

Izvrstan izvor bjelančevina su masne ribe poput:
  • skuše
  • harige
  • sardina
  • lososa
  • pastrve
  • inćuna
  • sardele
  • tune
-  To su izvori i korisnih omega 3 masnih kiselina koje štite od srčanih i drugih teških bolesti.

Grah i grašak sadrže bjelančevine, ali pomažu i u snižavanju razine kolesterola u krvi.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Copyright @ 2013 Saznaj kako smršaviti.